טיפול קוגניטיבי התנהגותי
מיינדפולנס
טיפול אינטגרטיבי (סכמה תרפיה)
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
טיפול CBT מתאפיין בשינוי של תבניות חשיבה והתנהגות. בתהליך השינוי אנו מתמקדים בבעיה ספציפית. איננו מתכחשים לכך שלכל בעיה בהווה יש שורשים בעבר ותהליך שגם לה להתפתח, אולם הבנה של מקורות הבעיה איננו מספיק כדי ליצור שינוי. בטיפול CBT, ישנה הערכה של הרקע והגורמים לבעיה כבר בפגישות הראשונות, כך שניתן באופן מיידי לפנות לעבודה על דרכים שונות להקלה במצוקה.
שיטות בטיפול קוגניטיבי התנהגותי:
חשיפה: החלק ההתנהגותי של טיפול CBT נקרא חשיפה והוא מיועד להפחית הימנעות. המטופל מקבל הדרכה כיצד להפחית הימנעויות ולהגביר באופן הדרגתי את החשיפה למצבים הנתפסים כמאיימים. למשל, מטופל שחושש מפגישה רומנטית ואיננו מרגיש בנח בנוכחות נשים, ילמד כיצד להיחשף ליותר מפגשים כאלה, להתמודד עם הלחץ שהוא חש ולתקשר טוב יותר עם נשים. הטיפול מאפשר גם לשפר את השליטה במחשבות שמלוות את הלחץ. יש אנשים שחוששים מתגובות פיזיות של לחץ כמו דופק מהיר ונשימות קצרות וחושבים שתגובות אלו עלולות להיות מסוכנות. לעומתם, ישנם אחרים החוששים מכך שתגובות הלחץ שלהם כמו הסמקה והזעה נראות לעיני כל וכי אחרים ילעגו להם על כך. הטיפול דרך חשיפה הדרגתית מסייע בהפגת חששות מסוג זה. כתוצאה מכך, אנשים נחשפים למצבים מהם ניסו להימנע בעבר ויכולתם להתמודד עם החרדה משתפרת.
שינוי של תבניות חשיבה: מחשבות בזמן חרדה נוטות להיות שליליות, מציקות, רגשיות ובעיקר מופרזות. לרוב, המחשבות מעצימות את החרדה וגורמות לכך שהאדם יחוש חסר אונים ונשלט על ידי מחשבותיו. למשל, אנשים שסובלים מהתקפי חרדה המלווים בסחרחורת ופחד להתעלף עלולים לחשוב שזהו סימן שהם מאבדים שליטה או על סף “שיגעון”. מחשבות מסוג זה מגבירות את הלחץ ואת תסמיני החרדה. בטיפול לומדים להתייחס למחשבות כאל “אפשרות” ולא כאל אמת מוחלטת. מגדירים את החלקים המופרזים והלא-מציאותיים שבמחשבות השליליות, לומדים לשלוט בהן ומוצאים מחשבות חדשות ומאוזנות יותר. בכך, מחזקים את היכולת לשלוט במחשבות אלו וגם להפחית את החרדה.
CBT: הטיפול היעיל ביותר להתגבר על חרדה
טיפול CBT מתבסס על שיטות עדכניות ויעילות שנוסדו על בסיס מחקר מקיף שממשיך להתעדכן כל הזמן. טיפול CBT יחודי בהיקף המחקר שמלווה את התפתחותו. טיפולי CBT בהפרעות חרדה שונות נבדקו פעמים רבות והוכיחו את יעילותן בטיפול בהפרעות חרדה שונות ועל קבוצות שונות באוכלוסייה. בנוסף, טיפול CBT נבחן בהשוואה לטיפול תרופתי וברוב המקרים יעילותו שווה ואף טובה יותר מזו של הטיפול התרופתי. היתרון המרכזי של טיפול פסיכולוגי הוא ביעילותו לאורך זמן, גם לאחר הפסקת התרופות.
מדובר בטיפול פרקטי, יעיל ועדכני. בשונה ממה שראיתם בסרטים ההוליוודיים בהם הפסיכולוג לרוב שותק ותגובותיו ספורות, בטיפול CBT הפסיכולוג לוקח חלק פעיל בטיפול, מכוון ומלווה את המטופל בדרך לשינוי. חשבו לרגע על מטפסי הרים שנעזרים במלווה מנוסה שיכוון אותם לשבילים המתאימים ויעזור להם לפתור בעיות בדרך. בדומה לכך, שינוי משמעותי בחיים רצוי שיעשה עם ליווי והכוונה, כשהמטרה היא שבסופו של הטיפול תדעו להתמודד בכוחות עצמכם ללא צורך בליווי.
מיינדפולנס
מיידנפולנס או קשיבות בעברית, הוא שם כולל לשיטות שונות של מדיטציה ישומית אותם אימצה הפסיכולוגיה המודרנית. שיטות אלו כוללות: הרפיות שונות, התבוננות פנימית, תשומת לב לרגע החולף, מודעות לתחושות גוף ורגשות, קבלה עצמית ועוד. דרך שיטת המיינדפולנס ניתן לשפר את השליטה ברגשות ובתחושות גופניות שונות. ניתן ללמוד שיטות אלו במספר פגישות והן יעילות לטיפול בחרדות, כאב ודיכאון. ב 30 השנים האחרונות, נעשו מחקרים רבים עם עשרות אלפי משתתפים שבדקו את היעילות של מיינדפולנס והוכיחו את יעילותה.
למעשה, מיינדפולנס היא דרך חיים בה אנחנו מודעים לתחושות שלנו בהווה ומחוברים לרגשות ולמחשבות שבכל רגע חולף. רובינו נוטים לעסוק בעבר או בעתיד ולא לשים לב למה שאנו חווים בהווה. הכוונה במיינדפולנס היא לא לשלוט במחשבות וברגשות אלא להיות מודעים להם ולחוות אותם באופן לא שיפוטי.
טיפול אינטגרטיבי (סכמה תרפיה)
טיפול זה משלב שלוש שיטות טיפול שונות: קוגניטיבית-התנהגותית, חוויתית (experiential) ודינאמית. על השיטה הקוגניטיבית התנהגותית ניתן לקרוא לעיל. השיטה החוויתית מיועדת למצבים בהם אנשים מרגישים פער בין הרגש לשכל. כלומר, רציונאלית הם משוכנעים ומבינים את הבעיה, אך הם אינם מצליחים להפנים זאת רגשית. הם מרגישים "תקועים במקום" וחוזרים שוב ושוב לאותם מצבים לא נעימים מהם רצו להימנע. השיטה הדינאמית בהקשר הזה מתייחסת בעיקר לדפוסים שהופנמו בילדות ולאופן בו הם באים לידי ביטוי ביחסים בינאישיים בהווה.